Дали сте знаеле дека Google овозможува презентација на производи?

Како и секогаш, лидерот во интернет технологиите – Google, со нова иновативна опција за презентација на производи. Специфична опција, која премиерно беше лансирана од Google, пред да се појави на другите социјални медиуми.

Секогаш први во опсегот на услуги, од Google создадоа опција за секоја бизнис локација која нуди производи и услуги, да ги прикаже на светот во детали.

За што станува збор…

Се повеќе интернет корисници пребаруваат производи на Google. Земајќи го во предвид новото “нормално“, интернетот стана првото и најисползувано место за добивање информации за производи и услуги. Информации како достапност, цена, карактеристики, локација на продажба и сл…

Имено, кога корисникот би побарал очила за сонце, Google ќе ја земе во предвид секоја продавница за очила која:

  • се наоѓа во непосредна близина на пребарувачот
  • е отворена во моментот или отвара наскоро
  • се наоѓа во географската област од интерес на купувачот
  • ги има објавено сите податоци како адреса, телефонски број, интернет страна, работно време, фотографии и сл…
  • има објавено т.н. каталог на производи по групи, со име, опис, фотографија од производот и цена (опционално)
Производи на Google
Продавница за очила, на Google

Според истражувањата на Google, секоја локација која ги содржи комплетните информации, вклучувајќи ги и “каталозите“ за производи, има 50% поголеми шанси да биде кликната/ избрана, од потенцијалниот клиент. Откако клиентот ќе ја избере, тој може да се запознае со сите останати детали кои му се потребни. На овој начин, локацијата гради доверба со клиентот, бидејќи му го презентира сите детали за себе и своите производи/ услуги.

Како изгледа еден Google онлајн каталог:

Постои можност да се креираат неограничен број на групи. Секоја група си добива свое име, кое сопственикот ќе го избере. На сликата се прикажани категории на Козметика и Алкохолни Производи. Секоја категорија во себе содржи производи со фотографија, опис, цена а постои можност да се вметне и линк до одредена интернет страна.

Оваа опција е посебно добредојдена за оние компании кои нудат Online продажба. На тој начин, посетителот ќе “слета“ директно до производот, со можност веднаш да го нарача.

Производи на Google
Презентација на производ со линк до интернет страна.

Услуги се исто така достапни на Google

Освен производи, Google овозможува каталошко презентирање на услуги кои компанијата ги обезбедува.

Така на пример, Биотек Лабораторија од Скопје, на својот Google профил има објавено голем дел од услугите, кои се достапни за секој корисник на смарт уред:

Да се соочиме со фактите, ние живееме во свет на Google. Ако треба да најдеме нешто на интернет, тоа го правиме преку Google, за насоки се консултираме со Google Maps и се разбира да не заборавиме дека Google ни помага со нашата електронска пошта и со зачувување на нашите податоци на нивните сервери, правејќи ги универзално достапни.

 

Google има нешто друго што може да му понуди на Вашиот бизнис, а тоа е: Google My Business платформата преку која се менаџира појавувањето на Вашиот бизнис на интернетот, кое пак на Вашите потенцијални клиенти им нуди повеќе информации за Вашиот бизнисот и за тоа како тие можат наједноставно да Ве пронајдат и исконтактираат.

 

Големите брендови не се помислија два пати дали да ги искористат овие услуги што Google ги нуди и тоа е една од причините зошто тие котираат високо на капиталистичкиот пазар на 21-ви век. Брендови како VIP Оператор, Vodafone, Porsche, Тиквеш и многу други, бележат висок успех на пазарот токму поради помошта од оваа релативно нова платформа која е вид на усовршен систем на огласувње на Вашиот бизнис на интернетот.

 

Сите овие брендови знаат како да ја искористат статистиката и аналитиката на интернет собраќајот понудени од Google што доаѓа до нивните веб страници и бизнис локации на Google Maps и Google Search. Така тие поуспешно знаат да го подобрат истиот на начин што секогаш имаат претства што нивните корисници бараат од нив за да можат успешно да им го понудат, без притоа да трошат непотребно пари на фактори кои ќе им дадат помалку плод. Покрај статистиката која е совршено разработена од системот на Google, бизнисите имаат и пристап до бројките што Google Мaps ги нуди, односно можете да следите од каде Вашите потенцијални клиенти пребаруваат кога бараат насоки до Вашиот локален бизнис, што Ви дава подобра идеја за каде и каква демографија треба да следите за да имате успешни маркетинг кампањи во иднина.

 

Покрај горенаведеното, една од најнепосредните алатки кои Вашите клиенти, но и Вие, ги имате за меѓусебна комуникација е опцијата за рецензии и коментари од клиентите за Вашиот бизнис. Позитивните мислења кои ќе бидат упатени на Ваша адреса можат да поттикнат други клиенти да станат Ваши купувачи или корисници на Вашите услуги што е одлична реклама само по себе. Имајте на ум дека некогаш овие мислења можат да бидат и негативни, но тоа не го сфаќајте лично, туку напротив, тие некогаш се и покорисни од позитивните бидејќи ќе ја знаете точната причина. Доколку повеќемина дадат слично мислење за некоја работа, можеби е време за промена, нели?

 

Google исто така Ви овозможува и предност пред вашата конкуренција онлајн. Размислете да најмите Google Trusted Photographer односно “фотограф“ или “агенција од доверба“ кој може да го сними Вашиот објект во 360 стпени виртуелна “прошетка“ со што ќе им понудите на клиентите целосен и комплетен преглед на тоа кои сте Вие и што го нудите. Виртуелната прошетка ќе ја изгради довербата со Вашите потенцијални клиенти а тоа ќе резултираат со повеќе посетители во Вашата локација.

Да се соочиме со фактите, ние живееме во свет на Google. Ако треба да најдеме нешто на интернет, тоа го правиме преку Google, за насоки се консултираме со Google Maps и се разбира да не заборавиме дека Google ни помага со нашата електронска пошта и со зачувување на нашите податоци на нивните сервери, правејќи ги универзално достапни.

 

Google има нешто друго што може да му понуди на Вашиот бизнис, а тоа е: Google My Business платформата преку која се менаџира појавувањето на Вашиот бизнис на интернетот, кое пак на Вашите потенцијални клиенти им нуди повеќе информации за Вашиот бизнисот и за тоа како тие можат наједноставно да Ве пронајдат и исконтактираат.

 

Големите брендови не се помислија два пати дали да ги искористат овие услуги што Google ги нуди и тоа е една од причините зошто тие котираат високо на капиталистичкиот пазар на 21-ви век. Брендови како VIP Оператор, Vodafone, Porsche, Тиквеш и многу други, бележат висок успех на пазарот токму поради помошта од оваа релативно нова платформа која е вид на усовршен систем на огласувње на Вашиот бизнис на интернетот.

 

Сите овие брендови знаат како да ја искористат статистиката и аналитиката на интернет собраќајот понудени од Google што доаѓа до нивните веб страници и бизнис локации на Google Maps и Google Search. Така тие поуспешно знаат да го подобрат истиот на начин што секогаш имаат претства што нивните корисници бараат од нив за да можат успешно да им го понудат, без притоа да трошат непотребно пари на фактори кои ќе им дадат помалку плод. Покрај статистиката која е совршено разработена од системот на Google, бизнисите имаат и пристап до бројките што Google Мaps ги нуди, односно можете да следите од каде Вашите потенцијални клиенти пребаруваат кога бараат насоки до Вашиот локален бизнис, што Ви дава подобра идеја за каде и каква демографија треба да следите за да имате успешни маркетинг кампањи во иднина.

 

Покрај горенаведеното, една од најнепосредните алатки кои Вашите клиенти, но и Вие, ги имате за меѓусебна комуникација е опцијата за рецензии и коментари од клиентите за Вашиот бизнис. Позитивните мислења кои ќе бидат упатени на Ваша адреса можат да поттикнат други клиенти да станат Ваши купувачи или корисници на Вашите услуги што е одлична реклама само по себе. Имајте на ум дека некогаш овие мислења можат да бидат и негативни, но тоа не го сфаќајте лично, туку напротив, тие некогаш се и покорисни од позитивните бидејќи ќе ја знаете точната причина. Доколку повеќемина дадат слично мислење за некоја работа, можеби е време за промена, нели?

 

Google исто така Ви овозможува и предност пред вашата конкуренција онлајн. Размислете да најмите Google Trusted Photographer односно “фотограф“ или “агенција од доверба“ кој може да го сними Вашиот објект во 360 стпени виртуелна “прошетка“ со што ќе им понудите на клиентите целосен и комплетен преглед на тоа кои сте Вие и што го нудите. Виртуелната прошетка ќе ја изгради довербата со Вашите потенцијални клиенти а тоа ќе резултираат со повеќе посетители во Вашата локација.